Lekki torcik malinowy

Sezonowe owoce kuszą swoim wyglądem i smakiem. Nie trzeba nikomu przypominać, ile dobrego wnoszą do naszego organizmu. :)

Stoły w domach i restauracjach uginają się od deserów z tymi właśnie smakołykami. Ja proponuję lekki, efektowny torcik z chłodną masą piankową na bazie domowej, zdrowej galaretki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Do wykonania tortu o średnicy 20 cm potrzebne będą:
Ciasto:
-3 jaja
-1/2 szklanki cukru
-1/2 szklanki mąki pszennej
-1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/2 łyżki octu
-2 łyżki oliwy

Krem:
-3/4 szklanki skondensowanego mleka niesłodzonego
-50 g gorzkiej czekolady
-3 łyżeczki żelatyny
-1/2 szklanki syropu malinowego
-1/2 szklanki wody

Dekoracja tortu:
-400 g malin
-4 łyżeczki żelatyny
-1/2 szklanki syropu malinowego
-1/2 szklanki wody

Ciasto:

1. Całe jaja ubijamy z cukrem, aż do zgęstnienia (do całkowitego rozpuszczenia cukru – nie mogą być wyczuwalne kryształki).

2. Do jaj dodajemy ocet i olej, nie przerywając ubijania.

3. Dodajemy mąkę, na małych obrotach krótko ubijamy i wlewamy ciasto do natłuszczonej i obsypanej mąką tortownicy o średnicy 20 cm.

4. Pieczemy w temperaturze 150-160 stopni przez około 30-40 minut (ciasto powinno odchodzić od brzegów tortownicy).

5. Upieczony i wystudzony biszkopt kroimy wzdłuż, aby powstały dwa krążki.

Krem:

1. Wodę zagotowujemy, dodajemy do niej syrop z malin i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy żelatynę i mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia. Substancję odstawiamy do wystygnięcia.

2. Mocno schłodzone mleko skondensowane miksujemy na dużych obrotach, wlewamy lekko tężejącą galaretkę i ubijamy, aż do podwojenia objętości, dodajemy pokruszoną czekoladę. Po wymieszaniu masa musi być spieniona i lekko gęstniejąca.

3. Do tortownicy wkładamy jeden z krążków biszkoptu, wlewamy na niego krem i przykrywamy drugim krążkiem. Odstawiamy do lodówki, aż do stężenia.

Dekoracja:

1. Przygotowujemy galaretkę z żelatyny i syropu malinowego, jak w powyższym przepisie na krem do tortu. Czekamy, aż lekko stężeje.

2. Maliny układamy na wierzchu torciku i zalewamy obficie galaretką. Wstawiamy do lodówki.

3. Tort podajemy schłodzony.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego ! :D

One thought on “Lekki torcik malinowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.