Szybkie ciasto z owocami na maślance lub kwaśnym mleku

Nieodparta chęć zjedzenia czegoś słodkiego zmusiła mnie do upieczenia bardzo łatwego ciasta z owocami, który idealnie współgra z poranną kawą. Na szczęście długo utrzymuje świeżość, więc z powodzeniem wystarczy na kilka dni.

No niestety „czasami człowiek musi, inaczej się udusi”. :D

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Do wypełnienia tortownicy o średnicy 20 cm potrzebne będą:
-jajo
-szklanka cukru
-pół szklanki oliwy
-2 szklanki mąki
-szklanka kwaśnego mleka (kefiru, maślanki)
-łyżeczka proszku do pieczenia
-około 200 g malin lub innych owoców

1. Jajo ucieramy z cukrem, dodajemy oliwę, mąkę, zsiadłe mleko, proszek do pieczenia i miksujemy na niskich obrotach, aż do uzyskania jednolitej konsystencji przez około 2 minuty.

2. Ciasto przelewamy do natłuszczonej tortownicy i wierzch posypujemy owocami.

3. Pieczemy przez około godzinę w temperaturze 180 stopni.

4. Ciasto kroimy po wystudzeniu.

Smacznego ! :D

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Marnacja - STOP

2 comments on “Szybkie ciasto z owocami na maślance lub kwaśnym mleku

  1. Uwielbiam ciasta z owocami, zreszta wszystkie inne też. Skorzystam z tego przepisu na pewno, tylko zamiast kefiru dodam jogurt, ponieważ mam zawsze pełna lodówkę jogurtu własnej roboty :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.