Muffiny marchewkowo-bananowe

Dzisiejszy przepis jest dedykowany wszystkim łasuchom, dla których ważny jest skład i jakość zjadanego pożywienia. To, że słodycze mogą być zdrowe udowodniono już niejednokrotnie. A te najzdrowsze upieczecie sami w domu, ze znanych i lubianych składników.

Przepis na muffiny powstał spontanicznie, z potrzeby przyrządzenia słodkiej, jesiennej przekąski do pracy. Są pyszne, pożywne i pięknie wyglądają. Dodatkowo upieczenie tego przysmaku jest o wiele tańszą opcją, niż kupno sztucznych muffin w sklepie. Gwarantuję, iż koledzy i koleżanki w pracy lub szkole będą z zachwytem spoglądać na Wasze drugie śniadanie. :D

Muffiny prezentują się następująco:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Składniki na 12 sztuk:
-2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej
-duży banan
-3 średniej wielkości marchewki
-łyżka mieszanki przypraw korzennych
-1/2 szklanki cukru pudru lub ksylitolu zmielonego na puder
-łyżeczka proszku do pieczenia
-jajo
-1/3 szklanki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek

1. Marchewki obieramy i trzemy na tarce o średnich oczkach, dodajemy do nich przesianą mąkę, przyprawy, cukier puder, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy.

2. Jajko dokładnie roztrzepujemy, dodajemy do niego zmiażdżonego banana, olej i dokładnie mieszamy. Mokre składniki dodajemy do suchych, ponownie dokładnie i delikatnie mieszamy, aż do jednolitego połączenia. Jeżeli ciasto jest zbyt suche, można dodać łyżkę oliwy z oliwek.

3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto przekładamy do wypełnionej papilotkami blaszki na muffiny. Pieczemy przez około 25 minut.

4. Upieczone babeczki studzimy na kratce kuchennej. Gotowe muffiny można udekorować polewą czekoladową* lub lukrem.

*Zdrową polewę czekoladową przygotujecie roztapiając w kąpieli wodnej pół tabliczki gorzkiej czekolady i łyżeczki oleju kokosowego.

Smacznego ! :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jesienne słodkości!

Kuchnia wegetariańska i wegańska

Zdrowe, ciepłe śniadanie w jesiennym klimacie

8 comments on “Muffiny marchewkowo-bananowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.