Muffiny korzenne z gruszką

Muffiny piekę zawsze, kiedy mam ochotę na słodką przekąskę. Szczególnie sprawdzają się w pochmurne, deszczowe, ciemne i depresyjne dni, jako drugie śniadanie w pracy lub w szkole.

Gruszka, która jest jednym z głównych składników babeczek, nadaje im niezwykłego aromatu i delikatności. Muffiny są dzięki niej miękkie i wilgotne.

Posypane kakao prezentują się następująco:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

-3 małe twarde gruszki
-2 jaja
-1,5 szklanki mąki pszennej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-3/4 szklanki cukru białego lub brązowego
-łyżeczka przypraw korzennych
-1/2 szklanki jogurtu greckiego
-1/2 szklanki oleju rzepakowego
-łyżka miodu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Dodać do nich jaja, jogurt, olej i miód, dokładnie wymieszać.

2. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, cukrem i przyprawami.

3. Suche składniki dodać do mokrych i dokładnie mieszać, aż do całkowitego połączenia.

4. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni. Ciasto nakładać łyżką do rozłożonych w formie do pieczenia muffinek papilotek i piec przez około 25 minut.

5. Gotowe babeczki studzić na kratce kuchennej, posypać według uznania kakao lub cukrem pudrem.

Smacznego ! :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jesienne słodkości!

5 comments on “Muffiny korzenne z gruszką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.