Świąteczny piernik z żurawiną

Święta w tym roku zapowiadają się dosyć wiosennie, termometr za oknem wskazuje 15 stopni. Są zwolennicy i przeciwnicy takiej pogody. Ja zdecydowanie jestem wśród zwolenników, gdyż ostra zima w dużym mieście skutkuje wszechobecnym błotem. Chociaż muszę przyznać, iż tęsknię za białym puchem i lekkim mrozem, który skłania do spożywania ciepłego kakao każdego wieczoru :D

Dzisiaj moją propozycją kulinarną jest piernik, który robi się szybko i sprawnie. Mój piernik powędruje w ręce bliskich, jako dodatek do prezentu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

-2 szklanki mąki
-2 łyżki kakao
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-150 g masła
-3 jaja
-przyprawa do piernika
-3 łyżki miodu
-pół szklanki cukru
-garść suszonej żurawiny

Polewa:

-50 g gorzkiej czekolady
-łyżeczka oleju rzepakowego
-płatki migdałów

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1. Masło roztapiamy w rondelku wraz z cukrem, miodem, przyprawą do piernika i kakao. Nie doprowadzamy do wrzenia. Studzimy.

2. Mąkę, proszek do pieczenia i żurawinę dokładnie mieszamy. Dodajemy wystudzoną zawartość rondelka oraz jaja. Mieszamy ponownie.

3. Ciasto przekładamy do wysmarowanej margaryną i obsypanej mąką foremki 10×20 cm.

4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 60 minut.

5. Gotowy piernik studzimy na kratce kuchennej.

6. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej wraz z olejem rzepakowym. Oblewamy nią piernik. Posypujemy płatkami migdałów. Studzimy.

Smacznych, wesołych Świąt Bożego Narodzenia ! :)
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Dobrze wypieczone święta

17 comments on “Świąteczny piernik z żurawiną

  1. Przepis jest bardzo prosty i to mi odpowiada.Nie wiem tylko,bo w wykonaniu tego piernika pisze Pani formę obsypać tłuszczem.Wiem,że to błąd,ale interesuje mnie czym po wysmarowaniu formy obsypać blaszkę?Bułką tartą czy mąką?

  2. Piernik wygląda fenomenalnie, a jego aromat napewno jest zniewalający. Chętnie wypróbuję Twoją wersję w przyszłości. Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru! :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.