Kolorowe spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym

U mnie znowu na tapecie tuńczyk. Tym razem w wersji obiadowej. Danie jest bardzo szybkie w wykonaniu, przepyszne i pożywne. 

Prezentuje się ciekawie ze względu na użyty kolorowy makaron spaghetti. Dzięki niemu obiad wygląda niestandardowo i nastraja pozytywnie, mimo, iż za oknem deszcz i plucha.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uwielbiam tuńczyka pod każdą postacią, zarówno świeżego, jak i tego z puszki. A Wy jakie lubicie ryby? Bardzo jestem ciekawa Waszej opinii. :)

Składniki:
-puszka tuńczyka w sosie własnym
-200 g makaronu kolorowego spaghetti
-mała czerwona cebula
-350 g passaty pomidorowej
-tarty ser żółty
-2 łyżki oleju rzepakowego
-przyprawy: czosnek granulowany, papryka słodka, oregano, bazylia, sól, pieprz

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, do miękkości al’dente, odcedzamy.

2. Cebulę kroimy w piórka, smażymy na oleju przez około 2 minuty, dolewamy do niej passatę oraz przyprawy i dusimy przez około 5-7 minut, następnie dodajemy odcedzonego i rozdrobnionego tuńczyka.

3. Makaron łączymy wraz z zawartością patelni lub podajemy makaron polany sosem i posypany żółtym serem.

Smacznego ! :D

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

7 comments on “Kolorowe spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym

  1. Też uwielbiam ryby z puszki, najbardziej w sosie pomidorowym! Ale spagetti z rybą nigdy nie jadłam, ciekawe połączenie.

  2. Ale wygląda aż jestem głodny. Ja często jem do ryb i krewetek w sosie pomidorowym czarny makaron, on też bardzo dobrze pasuje do takich dań. Trzeba tylko poszukać takiego który ma więcej niż 1,5% atramentu z kałamarnicy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.