Szarlotka z kaszą jaglaną

Już jutro walentynki :D Wiem, że wielu z Was jest na diecie, gdyż do wiosny zostało coraz mniej czasu, więc przychodzę do Was ze zdrowym ciastem dietetycznym, ale nadal pysznym i słodkim. Desery z kaszą jaglaną są ostatnio bardzo popularne, polecam wypróbowanie poniższego przepisu. Być może zostanie z Wami na dłużej :D

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na ciasto:
-400 g surowej kaszy jaglanej
-szklanka mleka
-3 szklanki wody
-1/4 szklanki mąki pszennej
-łyżka skrobi ziemniaczanej
-1/4 szklanki cukru
-2 łyżki oliwy z oliwek

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na nadzienie:
-1 i 1/2 kg jabłek
-1/4 szklanki cukru
-łyżka cynamonu
-1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
-łyżka skrobi ziemniaczanej

Składniki na polewę:
-3/4 szklanki jogurtu greckiego
-łyżeczka cynamonu
-łyżeczka cukru

1. Kaszę gotujemy w wodzie z mlekiem przez około 15 minut. Odstawiamy pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia wody. Łączymy z mąką, skrobią i cukrem. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na spód 3/4 kaszy jaglanej.

2. Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach, łączymy z cukrem, cynamonem, skrobią i mielonymi orzechami. Układamy na spodzie z kaszy jaglanej.

3. Resztę kaszy łączymy z oliwą z oliwek i wykładamy równomiernie na jabłka. Jogurt mieszamy z cynamonem i cukrem, polewamy sosem szarlotkę.

4. Pieczemy przez 60 minut w temperaturze 170 stopni.

Najlepiej smakuje podana na ciepło.

Smacznego ! :D

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

7 comments on “Szarlotka z kaszą jaglaną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.