Tort marchewkowy z nutą pomarańczy

Biszkopt marchewkowy jest jednym z moich ulubionych, pomimo, iż niestety nie wyrasta równomiernie, ale jest na tyle wilgotny, że nie potrzebuje dodatkowego nawilżania. Smakuje wyśmienicie zarówno polany czekoladą, jak i przełożony masą budyniową. Ja, ze względu na ponurą aurę za oknem zdecydowałam się na drugą wariację.

Budyniowy krem, wraz z powidłami pomarańczowymi idealnie wpisują się w klimat biszkoptu marchewkowego. Tort piekę na wyjątkowe okazje i zawsze cieszy się ogromnym powodzeniem. Polecam wypróbowanie przepisu, bo naprawdę warto. :D

Ciasto:
-4 jaja
-2 duże surowe marchewki
-2 szklanki mąki pszennej tortowej
-szklanka oliwy
-szklanka cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 łyżeczki cynamonu

Masa:
-2 budynie waniliowe bez cukru
-4 łyżki cukru
-0,5 l mleka
-250 g miękkiego masła
-200 g jogurtu greckiego

Dodatkowo:
-konfitura pomarańczowa
-kandyzowana skórka z pomarańczy

1. Jaja ubij z cukrem na najwyższych obrotach. Nie przerywając miksowania dolewaj stopniowo olej, następnie mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Na końcu dodaj startą na drobnych oczkach tarki marchew i wymieszaj łyżką. Powstałe ciasto przelej do tortownicy i piecz w temperaturze 170 stopni przez około 40-50 minut w tortownicy o średnicy 30 cm.

2. Budynie ugotuj w 0,5 l mleka z 4 łyżkami cukru. Wystudź. Masło utrzyj wraz z budyniem i jogurtem. Masę wstaw na 15 minut do lodówki, aby stężała.

3. Ciasto przekrój na 3 części. Przekładaj dżemem pomarańczowym, następnie masą. Najbardziej nierówną część ciasta włóż w środek i wyrównaj brzegi kremem. Gotowy tort posyp kandyzowaną skórką z pomarańczy. Schłódź w lodówce.

Smacznego ! :D

Wy też aktywnie spędzacie deszczowy weekend?

19 comments on “Tort marchewkowy z nutą pomarańczy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.