Bezglutenowy budyń czekoladowy

Na wstępie, z okazji światowego dnia czekolady życzę Wam wszystkiego najsłodszego. Wiem, że jest wśród Was wielu zwolenników tego deseru, stąd pomysł na poczęstowanie Was przepisem na wyśmienity budyń czekoladowy, który nie dość, że przygotowuje się bardzo szybko, to jest jeszcze niezwykle zdrowy. Chcecie się przekonać co konkretnie mam na myśli? Proszę bardzo.

W skład poniższego deseru wchodzą kasza jaglana, daktyle, mleko i gorzka czekolada.

Kasza jaglana, jak zapewne wiecie, jest bezglutenowa, a pod względem wartości odżywczych jest jedną z najcenniejszych kasz. Warto ją spożywać zarówno w okresie przeziębień (posiada właściwości antywirusowe), jak również latem, gdyż jest lekkostrawna, a tym samym zbawienna dla ludzkiego układu pokarmowego. Spoko, jak na składnik deseru, prawda? :)

Pójdźmy nieco dalej… Daktyle, to one nadają słodyczy dzisiejszemu deserowi. Czy to oznacza, że są niezdrowe? Nic bardziej mylnego! :)
Otóż daktyle, jak na owoce słodkie przystało, posiadają ogromną ilość kalorii. Trzeba na nie uważać, jednakże są przy tym skarbnicą błonnika, poprzez swoją kaloryczność są doskonałym źródłem energii, a także są zbawienne dla układu nerwowego. Prawda, że warto po nie sięgnąć?

I wreszcie czekolada. Gorzka. Najlepiej zawierająca 85% kakao. Okazuje się, iż czekolada ma zbawienny wpływ na pamięć i koncentrację. O poprawie samopoczucia nie muszę raczej wspominać. :) Świetnie radzi sobie również z kaszlem, a także wzmacnia nerki.

Mam nadzieję, że wystarczająco Was zachęciłam do sporządzenia słodkiego, jednakże zdrowego deseru, jakim jest budyń na bazie kaszy jaglanej, daktyli i gorzkiej czekolady.

Do dzieła.

Składniki na 4 porcje:
-100 g surowej kaszy jaglanej
-12-16 suszonych daktyli
-50 g gorzkiej czekolady
-2 szklanki mleka
-łyżka oliwy
-szczypta soli
-dowolne bakalie do dekoracji

1. Mleko wlej do rondelka, wsyp przepłukaną wcześniej kaszę, daktyle, oliwę i szczyptę soli. Zagotuj.

2. Czekoladę podziel na mniejsze kawałki. Dodaj do ugotowanego mleka z kaszą i mieszaj, aż do roztopienia czekolady.

3. Całość zmiksuj na jednolitą masę za pomocą blendera. Jeżeli budyń będzie dla Ciebie zbyt gęsty, możesz dolać mleko i ponownie zblendować. Gotowy deser można dosłodzić wedle uznania. Przydatny do tego może okazać się cukier puder. Jednakże uważam, iż podana ilość daktyli nadaje odpowiedniej słodyczy.

4. Przełóż do 4 pucharków, udekoruj bakaliami wedle uznania.

Smacznego ! :D

9 comments on “Bezglutenowy budyń czekoladowy

  1. To jest chyba jeden z najczęściej robionych przez nas deserów tak na szybko :D Uwielbiamy połączenie mega słodkich daktyli z goryczą kakao :D A jak jeszcze zamiast kaszy jaglanej damy gryczaną, dosypiemy przyprawy do piernika to już w ogóle jest obłęd <3

  2. lubię budyń z kaszy jaglanej. warto spróbować, choć przekonać jest trudno osoby, które nigdy nie próbowały. wiem, coś o tym. najlepiej nie mówić, co jedzą :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.