Kakaowe muffiny owsiane z rodzynkami i kokosem

Po raz kolejny pragnę udowodnić, że deser może być zdrowy, pożywny i smaczny. Dzisiaj za sprawą płatków owsianych górskich, wiórków kokosowych, oleju kokosowego, kakao i rodzynek. Muffiny, które dzisiaj Wam prezentuję można z powodzeniem zaliczyć do fit deserów. Świetnie się sprawdzą jako przekąska do pracy lub szkoły, a także jako pożywny dodatek do kawy. Gwarantuję, iż dodadzą Wam energii na najbliższe godziny pracy, a zawarte w nich kakao poprawi humor na resztę dnia. Brzmi spoko? A jak smakuje. :D Przekonajcie się sami.

Składniki:
-1,5 szklanki mąki pszennej
-0,5 szklanki płatków owsianych górskich
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-0,25 szklanki cukru trzcinowego lub innego słodu
-0,5 szklanki rodzynek sułtańskich
-0,5 szklanki wiórków kokosowych
-duże jajo
-0,5 szklanki mleka
-6 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego
-2 łyżki kakao

1. Płatki owsiane zalej wrzątkiem. Resztę suchych składników połącz ze sobą, dodaj do nich namoczone płatki owsiane, jajo, olej i mleko. Wymieszaj łyżką do uzyskania jednolitego ciasta.

2. Piec nastaw na 170 stopni. Czekaj, aż się nagrzeje. W tym czasie wyłóż formę do muffin papilotkami. Do każdej z nich nałóż po 2 łyżki ciasta. Piecz przez około 25 minut.

3. Muffiny smakują zarówno na ciepło, od razu po upieczeniu, jak i na zimno. Idealnie komponują się z południową kawą.

Smacznego :D

11 comments on “Kakaowe muffiny owsiane z rodzynkami i kokosem

    1. Polecam serdecznie, muffiny to najszybszy sposób na wyczarowanie wspaniałego deseru, również w formie fit :D
      W Krakowie był teraz dość przyjemny słoneczny tydzień, deszcz przyszedł dopiero dzisiaj. Ale bez zdążył rozkwitnąć i teraz cieszy oko na kuchennym stole :)
      Pozdrawiam Cię serdecznie :)

  1. Już samych ich wygląd skutecznie zachęca mnie do zabrania się za pieczenie :) Na pewno wypróbuję Twoją wersję muffinów owsianych. Dla mnie to taka bardzo praktyczna wersja deseru. Smaczna i dużo lepsza niż gotowe łakocie dostępne w sklepach :)

    1. A ja nadal uważam, że mąka pszenna jest zdrowa, póki stosuję ją z umiarem i nie mam nietolerancji na ten produkt. Oczywiście przepis można zmodyfikować dowolnie do swoich potrzeb :D Maka pszenna pełnoziarnista też się super sprawdzi, jak i kukurydziana, czy też kokosowa. Polecam eksperymentowanie według uznania :D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.