Chłodnik z sałatą i jajkiem na bazie zsiadłego mleka

W upalne dni, nic nie daje takiego ukojenia dla zmysłów, jak podany w porze obiadowej chłodnik. Myślę, że większość z Was się ze mną zgodzi. W czerwcu dominują dania lekkie, zielone, z ogromną dawką warzyw i owoców. :)

Bazą dzisiejszego chodnika jest zsiadłe mleko i miks sałat. Dodatek rzodkiewki i jaja tworzy przepyszną propozycję obiadową. :) Spróbujcie sami ! :)

Składniki:
-1 l zsiadłego mleka
-400 g gęstego jogurtu naturalnego
-400 g miksu sałat (u mnie jarmuż ze szpinakiem)
-pęczek rzodkiewek
-1/2 pęczka koperku
-1/2 pęczka szczypiorku
-cebula dymka
-4 jaja
-sól, pieprz

1. Jaja ugotuj na twardo, obierz, wystudź.

2. Zsiadłe mleko zmiksuj za pomocą blendera z jogurtem, aby uzyskać jednolitą konsystencję.

3. Sałatę umyj i podrzyj na mniejsze kawałki, rzodkiewkę umyj i pokrój w półplasterki, zioła i cebulę drobno posiekaj. Wszystkie składniki połącz ze zmiksowanym zsiadłym mlekiem, dopraw do smaku.

4. Podawaj schłodzone, wraz z jajkiem.

Dla osób, które potrzebują treściwszych posiłków, proponuję podawać wraz z ugotowanymi młodymi ziemniaczkami.

Smacznego ! :D

6 comments on “Chłodnik z sałatą i jajkiem na bazie zsiadłego mleka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.