Tarta na zimno z owocami

Podczas upałów nikt nie ma ochoty na ciężkie ciasta i desery, a okazji do świętowania jest mnóstwo. Stąd też pomysł na tartę z lekkim kremem z dodatkiem galaretki. Schłodzona smakuje wybornie. Jest idealną propozycją na letnie spotkania. Można wykorzystać do jej przygotowania dowolne owoce, ja użyłam malin i borówek amerykańskich z mojego ogrodu. :)

Składniki na ciasto:-180 g mąki tortowej
-100 g masła
-3 łyżki cukru pudru
-jajo

Mąkę posiekaj nożem wraz z masłem i cukrem, kiedy masło będzie już w mniejszych kawałkach, dodaj jajo i zagnieć jednolite ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na około 30 minut.

Schłodzone ciasto włóż pomiędzy folię spożywczą i cienko rozwałkuj. Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką tortownicy lub blachy na tartę. Nakłuj spód tarty widelcem  Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Odstaw do wystygnięcia.

Składniki na krem:
-1/2 szklanki śmietany 36 %
-galaretka malinowa w proszku
-3/4 szklanki gorącej wody
-owoce sezonowe

Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie, odstaw do wystygnięcia. Śmietankę ubij na sztywno, dodaj do niej zimną, lecz nie stężoną galaretkę, połącz se sobą za pomocą miksera. Gotową masę wyłóż na kruchy spód tarty, obsyp wierzch owocami. Wstaw do lodówki na około godzinę, aby masa stężała.

Smacznego ! :D

7 comments on “Tarta na zimno z owocami

Odpowiedz na „~MagdaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.