Penne z pulpetami w sosie pomidorowo-marchwiowym

Sierpień tego roku bywa strasznie kapryśny. Skoki temperatur są czasami nie do wytrzymania. Na te zdecydowanie chłodniejsze dni polecam treściwy posiłek na bazie makaronu i mięsa z chudej szynki. Takie połączenie wybornie smakuje i doskonale nasyca. Zdecydowanie lubię takie dania, jednakże mimo wszystko z niecierpliwością czekam na cieplejsze dni, abym jeszcze przez chwilę chociaż mogła się nacieszyć koktajlami i chłodnikami. Oby lato szybko do nas wróciło. :)

Składniki:
-500 g mięsa mielonego z chudej szynki
-300 g makaronu penne
-puszka krojonych pomidorów
-2 marchewki
-pęczek świeżej bazylii
-biała część średniej wielkości pora
-3 gałązki lubczyku
-natka pietruszki i marchwi do smaku
-przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany
-2 łyżki oleju kokosowego
-3 łyżki oleju rzepakowego
-jajo
-2 łyżki bułki tartej

1. Mięso mielone połącz z jajem, bułką tartą, przyprawami i natką. Uformuj pulpety, podsmaż na oleju rzepakowym z każdej strony.

2. Marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach, pora pokrój w plasterki, podsmaż z marchwią na oleju kokosowym z dodatkiem bazylii i lubczyku. Po około 10 minutach dodaj pomidory i duś około 15 minut.

3. Do sosu pomidorowego dodaj podsmażone pulpety, duś pod przykryciem przez około 20 minut. Dopraw do smaku.

4. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu do twardości al dente, odcedź.

5. Podawaj na gorąco.

Smacznego ! :D

3 comments on “Penne z pulpetami w sosie pomidorowo-marchwiowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.