Papryka nadziewana mięsem wołowym i ryżem

Jesień tuż tuż, więc najlepszym rozwiązaniem obiadowym jest zdecydowanie faszerowana papryka. Nie zapominajcie, że jest ona kopalnią witaminy C, która jest szczególnie przydatna w okresie przeziębień. We wrześniu papryka osiąga swoją rekordowo niską cenę, więc do dzieła :D

Składniki:
-4 duże papryki
-500 g mięsa wołowego mielonego
-1,5 szklanki ryżu
-mały koncentrat pomidorowy
-czerwona cebula
-czosnek
-przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, bazylia, kurkuma
-oliwa lub olej

1. Ryż ugotuj w 3 szklankach wody z dodatkiem soli, kurkumy i odrobiny oliwy. Wystudź.

2. Na patelni podsmaż pokrojoną w piórka cebulę, dodaj mięso mielone, przypraw do smaku. Po około 10 minutach dodaj koncentrat pomidorowy i duś około 5 minut.

3. Ryż połącz z zawartością patelni. Papryki umyj, przekrój na pół i oczyść z gniazd nasiennych, następnie napełnij gotowym farszem.

4. Faszerowane papryki ułóż w naczyniu żaroodpornym, podlej niewielką ilością wody i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.

5. Podawaj z dowolną surówką.

Smacznego :D

6 comments on “Papryka nadziewana mięsem wołowym i ryżem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.