Muffiny pszenno-żytnie ze śliwką

Śliwki węgierki zdecydowanie są zwiastunami jesieni. Korzystajmy z nich, póki mamy jeszcze dostęp do świeżych, sezonowych owoców.

Dzisiaj serdecznie polecam pożywne muffiny pszenno-żytnie. Idealnie sprawdzą się, jako drugie śniadanie w pracy lub w szkole, a także, jako zdrowy deser. Kto się skusi? :)

Składniki:
-1,5 szklanki mąki pszennej
-1 szklanka mąki żytniej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/3 szklanki cukru
-1 szklanka jogurtu naturalnego
-2 jaja
-1/3 szklanki oliwy
-6 śliwek węgierek
-1 łyżka cukru do obsypania śliwek
-1 łyżka cukru pudru do posypania babeczek

1. Jajka ubij z cukrem, dodaj jogurt, oliwę, przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i zmiksuj na niskich obrotach aż do całkowitego połączenia składników.

2. Gotowe ciasto przelej do papilotek ułożonych w blasze do pieczenia muffinek. Powinno wystarczyć na 12 sztuk.

2. Umyte śliwki podziel na połowy, oczyść z pestek i namocz każdą w cukrze. Ułóż śliwki na środku każdej muffinki, środkiem ku górze.

3. Piecz w nagrzanym do 160 stopni piecu przez około 30-35 minut. Wystudzone babeczki posyp cukrem pudrem.

Smacznego ! :)

11 comments on “Muffiny pszenno-żytnie ze śliwką

    1. Niestety masz rację :( Czasu mi ostatnio brakuje na cokolwiek, zbyt duże zawirowania w moim życiu zawodowym i prywatnym, ale postaram się z tym uporać jak najszybciej :) Polecam upieczenie muffinek, są przepyszne :D

  1. O! A u mnie od wczoraj na stole gości ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką :) Muffiny bardzo fajnie wyglądają. Mam „zamówienie” na kolejne ciacho drożdżowe, ale dla siebie chętnie takie babeczki przygotuję :)

Odpowiedz na „~Madame MalonkaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.