Tarta z dynią i orzechami

Listopad przywitał nas piękną jesienią. A skoro jesień, to oczywiście dynia. Dynia na słodko. Dzisiaj serdecznie polecam tartę pełnoziarnistą z dynią i orzechami. Smakuje wybornie, a przy tym można ją zaliczyć do zdrowych słodyczy. Ktoś się skusi? :)

 

Składniki na ciasto:

-220 g mąki pełnoziarnistej pszennej
-40 g siekanych orzechów
-40 g cukru pudru
-40 g masła
-2 żółtka
-łyżeczka proszku do pieczenia
-150 g kefiru

Składniki na mus:

-750 g puree z dyni
-3 jaja i 1 żółtko
-10 g siekanych orzechów
-70 g cukru trzcinowego
-2 łyżeczki cynamonu
-łyżeczka mielonego imbiru
-łyżeczka kurkumy
-1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej
-budyń śmietankowy

Ciasto:

1. Z podanych składników zagnieć ciasto, rozwałkuj na cienki placek i wyłóż nim tortownicę o średnicy około 30 cm. Piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut. Odłóż do wystygnięcia.

Mus:

1. Wszystkie składniki połącz ze sobą za pomocą miksera. Wylej na upieczony i wystudzony kruchy spód tarty i piecz przez około 60 minut w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku.

2. Gotową tartę odstaw do wystygnięcia. Posyp wierzch cukrem pudrem i siekanymi orzechami. Smacznego ! :)

Inspiracją dla mnie był przepis z bloga:

http://dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com/2012/10/najpyszniejsze-lekkie-ciasto-dyniowe.html

Dziękuję :)

8 comments on “Tarta z dynią i orzechami

  1. Mus zapowiada się wyjątkowo smakowicie, a w połączeniu z kruchym ciastem tarty to musi być coś :) Wyglądu- jak zawsze u Ciebie skutecznie zachęca do kulinarnych eksperymentów.

Odpowiedz na „~testy psychologiczne dla kierowcowAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.